Mina 10 bästa inkallningstips
Här sammanfattar jag mina 10 bästa tips för att lyckas med inkallning. Jag har under större delen av mitt hundiga liv tränat självständiga hundar med stor jaktinstinkt och stor aktionsradie. Undantaget 8 år då jag delade livet med collien Dilba. Det säger sig själv att det är stor skillnad på att träna inkallning med en vinthund och att träna inkallning med en vallhund. För Dilba var det så naturligt att följa mig och komma när jag bad om det. Med de andra hundar jag tränat, speciellt mina salukis, så är inkallning det jag lägger absolut mest fokus på från dag ett.
Nedan följer mina 10 tips för att ni ska lyckas med er inkallning:
- Inkallning är KUL!
Gör inkallning till det absolut roligaste hunden vet. Det ska vara KUL att komma till dig. Lyckas du med detta får du en hund som förhoppningsfullt vänder sig mot dig på promenader och hoppas på att bli inkallad!
- Gör det lätt att göra rätt.
I början tränar du när du vet att ni kommer att lyckas. Kalla in hunden när den redan är på väg till dig. Utöka sedan svårighetsgraden, med fokus på att lyckas. Undvik i början att kalla in hunden när den har fastnat i en fläck som luktar gott eller när den leker med andra hundar.
- Rör dig från hunden.
Att röra sig från hunden, så att hunden får "jaga" dig är belönande. Att röra sig mot hunden kan istället upplevas som negativt eller hotande.
- Belöna rätt och belöna mycket.
Lär känna din hund och hitta rätt belöning. Att belöna med en torr Frolic om du har en hund som inte är så förtjust i godis är mindre lyckat. Vilken belöning kan få din hund att välja dig framför andra frestelser? Var kreativ! Variera också belöningarna och belöna mycket. Det ska alltid löna sig att komma till dig.
- Koppla inte.
För många hundar är koppel samma sak som slut på det roliga (speciellt frihetstörstande hundar). Koppla därför inte hunden när du kallar in den. Låt inte inkallning blir lika med koppel. Släpp iväg hunden efter inkallning. Koppla istället i förbifarten, när hunden är upptagen med någonting annat i din närhet.
- Bestraffa aldrig.
Det är galet frustrerande med en hund som kanske tar ett litet ärovarv när du ropar, eller bara vänder på klacken och går åt andra hållet när du kallar in den. Du ropar och ropar, men hunden kommer inte. Men när hunden väl kommer till dig, bestraffa inte (jag jobbar aldrig med bestraffningar i hundträning), belöna istället massor. Kom ihåg, det ska alltid löna sig att komma till dig.
- "Hjärntvätt".
Ha ett vardagskommando för inkallning och ett för skarpt läge. Jag använder Urhokom! i vardagen, medan jag använder hit som "hjärntvättningsbegreppet". Hit tränar vi endast när vi kan lyckas. Jag använder det aldrig för att kalla in honom, förutom i skarp läge. Vilket i hans ett och ett halvt-åriga liv har hänt två gånger. Mitt mål med den träningen är att hit ska vara så förknippat med att direkt komma till mig att det sker på reflex.
- Följsamhet.
Belöna följsamhet. Hela tiden. Träna följsamhet ofta. Gör det värt för hunden att följa dig, både lös och i koppel. Belöna när hunden tar kontakt.
- Var en tillgång.
Jobba för att få hunden att se dig som en tillgång. Hitta köttbullar på marken eller i trädet. Plocka bort pinnar som sitter fast i hundens päls och stör. Hjälp till att ta bort snöklutar under tassarna. Hitta en spännande stig att följa eller en sten att hoppa upp på. Det ska löna sig att vara i närheten av dig.
- Tjata inte.
Nöt inte ut din inkallning i tid och otid. Istället för att konstant kalla in din hund, träna upp följsamheten så att den följer dig utan att du behöver kalla in den.
Det är inte för intet det skrivits ett antal böcker och hålls kurser på temat inkallning av hund. Det är ett outtömligt ämne och det kan vara svårt. Riktigt svårt. Vi ska vara medvetna om att vi ställer väldigt höga krav på våra hundar, när vi förväntar oss att de ska välja att komma till oss istället för att följa det spännande spåret, springa fram till den roliga hunden eller jaga haren. Många gånger ber vi dem att inte följa sina medfödda instinkter, som vi i vissa fall i årtusenden avlat fram. Med det som utgångspunkt, så lyckas ändå många och kan erbjuda sin hund ett fritt liv med koppelfria stunder.
För mer träningstips och hundig inspiration, titta in på vår Instagram och följ oss.