När hunden springer bort
När det som inte får hända ändå händer. Hunden springer bort, och kommer inte tillbaka. Vad gör man och hur hittar man hunden? Det här hände mig och min familj 2004. Efter en fruktansvärd period på 7 (!!!) veckor slutade det ändå lyckligt, vi fick tillbaka vår Dilba. Nedan följer mina erfarenheter och tips om hur vi lyckades få tillbaka vår älskade hund.
Det första som behöver nämnas är att en hund som springer bort i flykt, alltså för att den blir skrämd (av till exempel fyrverkerier), snabbt förvildas. Att hunden förvildas innebär:
- Hunden börjar undvika människor, även ägaren.
- Hunden visar rädsla för människor och drar sig undan mänsklig kontakt. Även ägaren.
- Det går ofta inte att kalla in hunden, även om ägaren möter hunden. Även om ni haft en nära och kärleksfull relation tidigare.
Även hundar som varit på villovägar i några dygn förvildas, även om de inte blivit skrämda. Det försvårar verkligen möjligheten att få in hunden om man skymtar den.
Bortsprungna, förvildade hundar rör sig oftast inte långt bort utan håller sig inom ett visst område. Det innebär att hunden kan skymtas av människor i området och ägaren vet således var hunden befinner sig. Hunden vågar dock oftast inte komma fram, även om den ser sin ägare.
Rösten är avgörande. I sökandet av hunden och i de fall hunden skymtas, prata kärleksfullt med hunden. Som du gör när du myser med hunden. Det är ofta mer framgångsrikt än en "vanlig inkallning". Möter du hunden kan du behöva lirka, göra rösten sammetslen och kärleksfull för att hunden ska våga sig fram. Det är dock inte säkert att den vågar komma fram ändå.
Mata in hunden och skapa en trygg plats. Placera ut mat på ett antal ställen där hunden har setts. Du kan också lägga ut en filt eller klädesplagg som luktar hemma. Titta till platsen cirka två gånger om dagen.
När hunden börjar uppehålla sig regelbundet på platsen. Välj ut en person, förslagsvis den som hade bäst relation med hunden innan den försvann, som i stunder kan uppehålla sig på platsen. Här gäller tålamod. Bara var där. Kommer hunden fram för att äta, håll dig lugn och träng dig inte på hunden. Det här kan behöva pågå i några veckor, tanken är att hunden ska vänja sig vid dig och vinna förtroende. När och OM hunden till slut vågar sig fram till dig, ha ett retriverkoppel redo att lägga runt hundens hals. Med lugna rörelser.
I vissa fall behövs en fälla för att få in hunden. Så var fallet för oss med Dilba. Hon hade vid det laget varit borta i sju veckor, vi hade sett henne flera gånger men hon vågade inte komma fram till oss. När vi var ute på våra sökarrundor kunde vi höra henne sitta och "gråta"/ yla i skogen.
Vi hade matat in henne på en plats i en vecka och hon kom dit regelbundet. Vi fick då låna en fälla av Järvzoo (numera Vildriket) . I den stoppade vi en bit älgkött. Det dröjde inte många timmar innan vi fick det där samtalet vi väntat på i 7 veckor. Dilba var i fällan! När vi kom dit satt hon där lugnt och tittade på oss som i "Är det dags att komma nu? Jag vill hem!"
Väl hemma. När hunden väl är hemma, ge den lugn och ro och trygghet. Undvik andra människor och låt den få umgås med sin familj en period. En veterinärkoll är dock att rekommendera.
Idag finns helt andra resurser och möjligheter än när vår hund sprang bort för 20 år sedan. Idag finns Facebookgrupper, ID-hundar och en mycket mer utbyggd digital infrastruktur för att dela och ta till sig information. Mitt råd är att nyttja dessa till max! Vi satte upp lappar med en pixlig bild på Dilba i hela samhället och överväldigades av det engagemang vi mötte från vår byggd. Så många var involverade i sökandet efter vår Dilba, vilket till stor del var avgörande för att vi skulle veta var hon befann sig och var vi skulle rikta in våra insatser.
Den digitala infrastrukturen möjliggör också för att komma i kontakt med andra som varit i samma situation som kan ge råd, tips och framför allt stöttning.
Att jag skriver denna text just nu beror på att nyår står inför dörren. Varje år springer tyvärr många hundar bort för att de blir rädda för fyrverkerier. Fira ett hundsäkert nyår! Du kan läsa om hur du bäst hjälper din hund genom nyår hos de flesta veterinärer, hundtränare och försäkringsbolag.
Ibland händer dock det som inte får hända ändå, trots att man gjort sitt absolut bästa för att förhindra det. Om du är i den situationen, önskar jag dig all styrka och påminner dig om att det finns lyckliga slut - ge inte upp!
